Oke vooruit, ik ben deze niet net voor pasen tegen gekomen, maar het is niet onmogelijk om de kale inktzwam nu te vinden. In de plaats van eieren zoeken zou je dus ook de kale inktzwam kunnen gaan zoeken. Onder de juiste omstandigheden kun je deze eigenlijk het hele jaar vinden, maar de meeste kans heb je zo een beetje in de zomer/herfst en na een natte periode.
Als je er een vindt zullen er waarschijnlijk meer zijn, de kale inktzwam groeit namelijk vaak in bundels. Ze groeien op houtresten, houtsnippers en bijvoorbeeld op wortels van houtstronken, maar eigenlijk zie je dat meestal niet. Het gaat bij de kale inktzwam vaak om hout wat onder de grond zit. De kale inktzwam is een saprofyt, dit houdt in dat deze paddenstoel leeft van dood organisch materiaal en zo een steentje bijdraagt aan het opruimen daarvan. De kale inktzwam kun je bijvoorbeeld tegenkomen in wegbermen of weides.
Er zijn kleine kale inktzwammen(coprinus acuminatus) en grote kale inktzwammen(coprinus atramentarius), waar het verschil in zit kan je misschien al raden, het gaat onder andere om het formaat. De grote kale inktzwam wordt ongeveer 4 tot 8 cm hoog, de kleine worden ongeveer 2 tot 4 cm.
Naarmate de paddenstoel ouder wordt(dat kan al binnen een paar dagen) zullen de hoedranden omkrullen en zal er inkt te zien zijn net zoals bij de geschubde inktzwam . In het inkt zitten de sporen van de paddenstoel. Voor wie zich nu afvraagd waarom de ene de geschubde inktzwam heet en de andere de kale inktzwam, zoek de verschillen hieronder 😉